Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ-Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποφασίστηκε η ίδρυση «Πανελλήνιας Επιτροπής Ατόμων με Ψυχιατρική Εμπειρία». Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «Ο Λόγος των Αποκλεισμένων», που διοργάνωσε το τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, στις 7 και 8 Ιουνίου.


Σύμφωνα με τη διακήρυξη της επιτροπής, η κατάσταση στην ψυχική υγεία στην Ελλάδα αντί να βελτιώνεται και να εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εκβαρβαρίζεται τα τελευταία χρόνια πισωγυρίζοντας σε εποχές του αποδιοπομπαίου θύματος-ψυχικά πάσχοντος. Τα μέλη της επιτροπής διεκδικούν τα δικαιώματά τους ως άνθρωποι και πολίτες, ζητούν να εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και να ποινικοποιηθούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους με σαφείς διατάξεις του νόμου και όχι με γενικότητες.

Απαιτούν την απόλυτη ενημέρωσή τους για τις παρενέργειες των χορηγούμενων ψυχοφαρμάκων και να έχουν τη δυνατότητα επιλογής εναλλακτικών μορφών θεραπείας, αλλά και την ουσιαστική και καθολική επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Ζητούν, επίσης, να κοινοποιηθεί άμεσα από τους αρμοδίους ποιο είναι το προσδόκιμο επιβίωσης των καταναλωτών συνταγογραφούμενων ψυχοφαρμάκων, ποια η αναλογία θανάτων μεταξύ των ψυχασθενών και ίσου δείγματος του γενικού πληθυσμού, πόσες εκατοντάδες ψυχικά πάσχοντες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις παρενέργειες των χορηγούμενων ψυχοφαρμάκων. Καταγγέλλουν την ψυχιατρική βία και καταστολή, τις μηχανικές και χημικές καθηλώσεις, τις προθέσεις για «ήσυχα δωμάτια θεραπευτικής απομόνωσης», την ανεξέλεγκτη χορήγηση ψυχοφαρμάκων

Δεν υπάρχουν σχόλια: